Valmistus

Kahvin makuun vaikuttavat tekijät?

Kahvin laatu
Kahvin laatu on tärkein kahvin makuun vaikuttava tekijä. Hyvälaatuinen kahvi maistuu paremmalta huonostikin valmistettuna, mutta täydellistä siitä saadaan, kun kaikki laitteet ja raaka-aineet, kuten vesi ovat myös parasta mahdollista laatua.

Kahvin ja veden määrä
Käytä aina oikea määrä jauhettua kahvia ja puhdasta, kuumaa (96 astetta) vettä, jotta saat kahvisi uuttumaan parhaiten. Näin kahvista tulee pehmeää, eikä ali- tai yliuuttunutta.

Puhtaat laitteet
Kahvilaitteiden jatkuva puhtaana pito on elinehto hyvälle kahville. Kahvirasva pinttyy kahvilaitteiden pintoihin, joten ne on puhdistettava vedellä ja puhdistusaineella. Astianpesuaine tai muu nopeasti liukeneva puhdistusaine (esim. Puly Caff) soveltuvat kahvilaitteiden osien putsaukseen. Kotilaitteille on hyvä tehdä myös kalkinpoisto tasaisin väliajoin.

Myllyn jauhatussäätö
Osta kahvisi aina papuina ja jauha ne vasta kotona. Jauhettu kahvi menettää aromejaan hyvin nopeasti, joten oma mylly on kotisi tärkein kahvilaite. Myllyn jauhatuksen säädät seuraavanlaisesti:

  • Kokeile, miten myllyn olemassa olevan säädön mukaan kahvi tulee ulos laitteesta ja miltä se maistuu. 
  • Jos kahvi ei tule ulos laitteesta tai kahvi valuu todella hitaasti, säädä myllysi jauhatusta karkeammalle. Näin vesi pääsee helpommin kahvipedin lävitse, eikä kahvi yliuutu. Tee uusi kahvi ja maista.
  • Jos kahvisi valuu hyvin nopeasti ja vaaleasti sekä maistuu vetiselle ja kuumalle, se on aliuuttunutta. Tässä tapauksessa säädä myllysi jauhatuskarkeutta hienommalle ja maista kahvia uudelleen.