Cupping

Cupping eli kahvinmaistelu on tietyn protokollan mukainen tapa arvioida yhtä tai useampaa kahvilaatua.

Cupping on tärkeä työväline kahvialan ammattilaisille. Niin raakakahvin ostajat, paahtajat ja baristat tekevät cuppingia tutustuessaan uusiin kahveihin. Kahvierät etukäteen maistamalla voidaan välttää ostamasta huonolaatuisia ja epäpuhtainta kahveja. Maistamisen kautta voidaan myös löytää todellisia helmiä! Maistamaminen vaatii jatkuvaa toistoa sekä maku- ja hajuaistin tietoista kehittämistä.

Prosessi voidaan jakaa kolmeen päävaiheeseen

  1. Ensin halutut kahvilaadut jauhetaan pressopannukarkeudella lasiin/kuppiin suhteessa 6 g/1 dl vettä.
    Tämän jälkeen jauhetusta kahvista otetaan tuoksuja pyörittämällä lasia/kuppia ja mietitään, mitä aromeja kyseisestä lajikkeesta löytyy.
  2. Kuivatuoksuttelun jälkeen kaadetaan kiehautettu vesi lasiin/kuppiin ja nuuhkitaan nenän kautta tuoksuja. Joissakin kahveissa vaisu kuivatuoksu muuttuu oleellisesti jouduttuaan kontaktiin veden kanssa.
    Noin 2-3 minuutin jälkeen kahvipinta rikotaan lusikalla, josta jälleen haetaan tuoksuja ja aromeja.
  3. Tuoksujen hakemisen ja havoinnin jälkeen siirrytään varsinaiseen maistamiseen. Kahvialan ammattilaiset käyttävät valmiita lomakkaita, esimerkiksi Cup of Excellence -kahvikilpailussa käytettäviä.
    http://www.sweetmarias.com/COE_Cupping_Form.pdf
    Lomakkeen voi myös muokata omaa käyttöä parhaiten palvelevaan muotoon.

Cuppingin avulla voidaan analysoida ja arvioida kahvia hyvinkin monipuolisesti.

  • Kahvin puhtaus
  • Hapokkuus
  • Makeus
  • Suutuntuma
  • Maku (viiden pääelementin yhteiskokemus makeus, suolaisuus, happamuus, kitkeryys, umami)
  • Jälkimaku
  • Maun tasapainoisuus
  • Kokonaiskokemus

Näin tarkka havannointi vaatii jo systemaattisista harjoittelua.
Alussa havannointia helpottaa se, että hakee kahvista vain muutamaa osa-aluetta.

  • Makeus
  • Hapokkuus
  • Suutuntuma

Loppujen lopuksi kysehän on vain siitä, maistuuko kahvi hyvältä vai ei. Jokaisen suu maistaa hieman eri tavalla!

Makuprofiilit ja Makuelementit

Täyteläisyys
Ilmaisee kahvin suutuntuman, eli kuinka paksulta tai raskaalta kahvi tuntuu. Kahvi voi olla hyvin kevyttä tai tuntua paksun kermaiselta.

Makuelementit
Makeus, hapokkuus, karvaus, hedelmäisyys.

Makeus on tärkeä osa kahvin makua, makeus tasapainottaa hapokkuutta.
Hapokkuus voi olla selkeän sitrumaista ja makeuden kanssa jopa mehukas.
Karvaus (bitter) antaa kahveissa useimmiten saman kokemuksen kuin tumma suklaa tai kaakao, ja useista kahveista näitä löytyykin.
Hedelmäisyyttä voit löytää kahveista ja erilaisia marjoja; viinimarjaa, persikkaa ja muita trooppisia
hedelmiä.

Makumaailma

Intensiivisyys ilmaisee makukokemusta ja sen voimakkuutta.
Monivivahteisuus kertoo kahvista löydettävistä erilaisista tunnistettavista mauista ja luo kahville
oman rikkauden jolla erottautuu muiden kahvien joukossa.

Apua sopivien adjektiivien löytämiseksi voi hakea kahvin aromiympyrästä.