Kofeiinittomat kahvit

Kofeiinittomat kahvit nostavat suosiotaan. Esittelyssä yleisimmät tavat, joilla kofeiinitonta kahvia tuotetaan.

Co2-käsittely

Raakakahvipavut kastellaan ja asetetaan paineistettuun Co2-ympäristöön. Hiilidioksidi reagoi kofeiinin kanssa, muodostaen kofeiinista hiilidioksidin kanssa liukenevan yhdisteen. Kahvipavut poistetaan paineistetusta ympäristöstä ja hiilidioksidin avulla eristetty kofeiini poistetaan pavuista. Kahvipavut kuivataan ja säkitetään. Kahvi on valmista paahdettavaksi.Swiss water method

Käsittely on kehitetty Sveitsissä 1970-luvulla. Lyhykäisyydessään menetelmässä tapahtuu seuraavaa:

Raakakahvipapuja liotetaan kuumassa vedessä, jolloin kofeiini ja lukuisat makua tuottavat yhdisteet liukenevat veteen. Vesi kuljetaan aktiivihiilisuodattimen läpi, johon kofeiinimolekyylit tarttuvat. Muut kahvin makuun vaikuttavat ainesosat säilyvät. Kertaalleen liotetut kahvipavut upotetaan uudestaan nesteeseen, jolloin kahvipavut alkavat imeä nestettä itseensä ja lopputulokseksi saadaan kofeiiniton kahvi. Pavut kuivataan ja säkitetään. Kahvi on valmista paahdettavaksi.


Molemmat käsittelytavat tapahtuvat ilman kemikaaleja ja liuottomia. Valikoimamme Guatemala Lomas Altas decaf on Co2-menetelmällä tuotettu papu. Kahvin menekki on ollut tasaisessa kasvussa. Kahvi toimii sekä tummempana suodatinkahvina että espressona.