Kahvin paahtaminen

Paahtaminen on vihreän raakakahvin jalostamista valmiiksi kahvituotteeksi.

Paahdon tavoitteena on saada kahvista sen parhaat ominaisuudet esille - vihreä kahvi ei maistu eikä tuoksu vielä millekään. Paahtoprosessin aikana papuja seurataan aistinvaraisesti ja seuraavassa käydään läpi paahtoprosessi: mitä käytännössä tapahtuu.

Paahdin esilämmitetään ennen papujen lisäämistä. Tämä on tärkeää etenkin manuaalisella rumpupaahtimella paahdettaessa, joka on pienpaahtimoiden käytössä oleva paahdintyyppi. Rumpu on massiivinen ja valuraudasta valmistettu. Lämmitys tapahtuu rummun alta nestekaasupolttimilla.

Rummun lämmettyä haluttuun lämpöön, päästetään vihreä kahvipaahto rummun sisään. Kahvi on käytännössä kylmää ja se imee lämmön rummusta itseensä. Kestää jonkin aikaa ennen kuin lämpö stabiloituu rummussa ja varsinainen paahtuminen alkaa.

Ensimmäisten minuuttien aikana (0-6 min) ei vielä tapahdu suuria muutoksia pavun ulkonäössä, ainoastaan kosteutta poistuu höyryn muodossa. Tuoksu on tässä vaiheessa kostea ja heinämäinen. Pavun väri on muuttunut vaalean keltaiseksi.

7 minuutin jälkeen papu alkaa saada syvemmän kellertävää sävyä ja tuoksua enemmän. Kosteuden poistuminen vähenee tässä vaiheessa.

8-9 minuutin kohdalla papu alkaa kasvattaa kokoaan ja avautua keskeltä paineen lisääntyessä pavun sisällä. Papu alkaa muuttua ruskeaksi.

9-10 minuutin kohdalla popcornmaiset ensimmäiset poksahtelut alkavat kuulua uunista kun pavut avautuvat. Papu on selkeästi jo ruskeampi sävyltään.

Kahvi on vielä epätasaisen juovikkaan värinen ja laajenee yhä. Poksahtelu on voimakasta uunissa. Syntyy Vaalea paahto.

Paahtumisen edetessä pavun struktuuri muuttuu tässä vaiheessa ratkaisevasti ja se kuumenee nopeammin sisältä. Väri alkaa tasoittua, pientä juovikkuutta esiintyy vielä: Keskipaahto.

Papu jatkaa laajenemistaan ja kosteutta haihtuu vielä pieniä määriä sekä hiilidioksidin poistuminen aiheuttaa hentoa poksahtelua. Pavun pinta on sileä ja tasavärinren Tummapaahto.

Yksittäisiä kovempia poksahduksia ja pavussa näkyy halkeamia laajenemisen seurauksena. Väri on tasaisen suklaan ruskea Espressopaahto.

Poksahtelu loppuu hiljalleen. Papu tulee puumaisemmaksi, kun kosteutta on poistunut runsaasti ja se on karamellisoitunut kiiltävän ruskeaksi.

Tämän jälkeen Kahvipavun sisältämä rasva nousee pintaan. Papu muuttuu kiiltävän öljyiseksi ja tummeneminen on todella nopeaa:
Ranskalainen paahto.

Jos paahtaminen vielä jatkuu, kahvipapu muuttuu hiileksi.

Paahtamisen jälkeen pavut jäähdytetään nopeasti, jotta paahtumisprosessi pysähtyy myös kahvipavun sisällä.