Valmistus

Kahvin makuun vaikuttavat tekijät

Kahvin laatu
Kahvin laatu on tärkein kahvin makuun vaikuttava tekijä. Hyvälaatuinen kahvi maistuu paremmalta huonostikin valmistettuna, mutta täydellistä siitä saadaan, kun kaikki laitteet ja raaka-aineet, kuten vesi ovat myös parasta mahdollista laatua.

Kahvin ja veden määrä
Käytä aina oikea määrä jauhettua kahvia ja puhdasta, kuumaa (96 astetta) vettä, jotta saat kahvisi uuttumaan parhaiten. Näin kahvista tulee pehmeää, eikä ali- tai yliuuttunutta.

Puhtaat laitteet
Kahvilaitteiden jatkuva puhtaana pito on elinehto hyvälle kahville. Kahvirasva pinttyy kahvilaitteiden pintoihin, joten ne on puhdistettava vedellä ja puhdistusaineella. Astianpesuaine tai muu nopeasti liukeneva puhdistusaine (esim. Puly Caff) soveltuvat kahvilaitteiden osien putsaukseen. Kotilaitteille on hyvä tehdä myös kalkinpoisto tasaisin väliajoin.

Myllyn jauhatussäätö
Osta kahvisi aina papuina ja jauha ne vasta kotona. Jauhettu kahvi menettää aromejaan hyvin nopeasti, joten oma mylly on kotisi tärkein kahvilaite. Myllyn jauhatuksen säädät seuraavanlaisesti:

 • Kokeile, miten myllyn olemassa olevan säädön mukaan kahvi tulee ulos laitteesta ja miltä se maistuu.
 • Jos kahvi ei tule ulos laitteesta tai kahvi valuu todella hitaasti, säädä myllysi jauhatusta karkeammalle. Näin vesi pääsee helpommin kahvipedin lävitse, eikä kahvi yliuutu. Tee uusi kahvi ja maista.
 • Jos kahvisi valuu hyvin nopeasti ja vaaleasti sekä maistuu vetiselle ja kuumalle, se on aliuuttunutta. Tässä tapauksessa säädä myllysi jauhatuskarkeutta hienommalle ja maista kahvia uudelleen.

Eri käsitekniikka menetelmät

Aeropress

Tämä laite tekee erinomaista, puhdasta ja aromikasta kahvia nopeasti. Lisäksi puhdistat sen käden käänteessä. Aeropressillä voit tehdä kevyempää suodatinkahvia ja vahvempaa mokkapannutyyppistä kahvia, mielesi mukaan.

 1. Laita pyöreä suodatinpaperi (löydät näitä kahviliikkeistä) muoviseen suodatinosaan ja huuhtele se vedellä poistaaksesi kahvista paperin maun. Laita suodatinosa kiinni Aeropressin alempaan osaan (kaksi isompaa osaa).
 2. Mittaa ja jauha noin 16 grammaa kahvia suodatinkahvijauhatuksella ja laita se Aeropressin alempaan osaan. Kiehauta tällä aikaa vesi.
 3. Kaada noin 220 gramma vettä kahvin päälle. Veden ja kahvin määrän annostelulla voit vaihdella kahvin vahvuutta. Kaada vettä Aeropressin puoleen väliin jos haluat vahvaa mokkatyyppistä kahvia, loppuun asti jos haluat suodatinkahvityyliä.
 4. Sekoita, jotta kaikki kahvimurut kastuisivat vedestä.
 5. Laita Aeropressin yläosa kiinni alaosaan ja anna hautua 20-90 sekuntia.
 6. Haluamasi ajan kuluttua poista yläosa, sekoita vielä kerran, laita yläosa takaisin paikalleen ja paina yläosa alas asti. Tällöin kahvi tippuu alaosan suodattimen läpi suoraan kuppiin tai kaatimeen. Nauti!

Chemex

​​​​​​​Chemex on amerikkalaisen kemistin keksimä suodatinkahvilaite, jollla on erityisen kaunis ja tunnustettukin muotoilu. Tällä laitteella saat hyvää suodatinkahvia, mutta ole tarkkana kahvin annostelussa sekä veden tasaisessa ja pyörivässä kaadossa kahvin päälle. Tälle laitteelle tarvitset erityisen paksuja suodatinpapereita, joita löydät kahviliikkeistä.

 1. Asettele suodatinpaperi kannun kaulaosaan niin, että kolmipaperikerros tulee kohtaan, josta kahvi kaadetaan kuppiin ja yksi kerros paperia vastakkaiselle puolelle. Kastele suodatinpaperi kauttaaltaan kuumalla vedelle samalla lämmittäen kannun. Kaada vesi pois samalla pitäen kiinni suodatinpaperista.
 2. Mittaa noin 45 grammaa hieman suodatinkahvikarkeutta karkeammalla jauhettua kahvia suodatinpaperin päälle ja tasaa kahvi hieman kannua heiluttaen.
 3. Ala kaatamaan noin 700 centtilitraa kuumaa, noin 96 asteista vettä kahvipurujen päälle hitaasti pyörittävällä liikkeellä. Kaadettuasi hieman vettä lopeta kaataminen ja anna kahvin "kukkia" eli kuplia. Tässä kohdassa kaikki kahvipurut kastuvat.
 4. Kaada loput vedestä hitaasti pyörivällä liikkeellä. Valmistamisvaiheeseen eli kahvin ja veden kosketusajan tulisi olla noin 3,5-4 minuuttia.
 5. Poista suodatinpaperi varovasti. Nauti!

Espresso​​​​​​​

Espresso on ehkä herkin kahvin valmistusmuoto, joka vaatii paljon tietoa ja tarkkaavaisuutta. Espresson onnistumisessa tärkein seikka on raaka-aineen eli kahvin paahtopäiväys eli sen tuoreus ja pavun alkuperä. Käytä aina juuri itse myllyllä jauhamaasi kahvia, älä jauhata sitä etukäteen kahvilassa. Kahvista poistuu suuri osa aromeista muutaman minuutin sisällä jauhamisesta ja jauhatuskarkeudet ovat erilaiset eri koneille. Täydellistä espressoa on vaikea saada aikaan kotilaitteilla, mutta tässä muutamia ohjeita, miten se voi onnistua.

 1. Laita espressokone lämpiämään hyvissä ajoin ennen kahvin valmistusta. Jos kone ei ole kiinni vesijohtoverkossa tarkista, että sen vesisäiliössä on tarpeellinen määrä puhdasta ja raikasta vettä.
 2. Säädä myllysi jauhatuskarkeus oikeaksi. Jos kahvi valuu liian nopeasti sekä maistuu laihalta ja kuumalta, saada myllysi jauhatusta hienommalle. Jos kahvi ei valu tai se maistuu suolaiselle, säädä karkeutta karkeammalle.
 3. Jauha myllystä suoraan espressokahvasi sihdin mukainen määrä kahvia suoraan sihtiin (sihtikoot ovat yleensä 15, 18 tai 20 grammaa).
 4. Tasoita kädellä kahvi sihtiin niin, että et kuitenkaan paina kahvia kasaan.
 5. Tamppaa kahvi sihtiin asianmukaisella tampperilla.
 6. Valuta espressokoneesta kuumaa vettä ulos.
 7. Kiinnitä espressokahva kahvikoneen gruppoon ja laita kahvi valumaan.
 8. Tuplaespresso on yleensä noin 30-45 grammaa kupissa, riippuen käytettävästä kahvin määrästä. Hyvä nyrkkisääntö annosteltavasta ja valmiista kahvista on 1:2. Sopiva valumisaika kuppiin noin 20-30 sekuntia.
 9. Maista espressoa. Jos se maistuu mielestäsi jollain tavalla huonolta, säädä myllysi jauhatusta sen mukaan ja tee itsellesi uusi kahvi. Nauti!

Pressopannu

Tämä menetelmä on perinteinen, helppo ja nopea. Silti annostelu on monille hankalaa ja kahvi valmistetaan hätiköiden. Mittaa siis tarkasti puhdas vesi ja juuri jauhettu kahvi, jotta saat kahvistasi aina maistuvaa, käytitpä sitten vaalea- tai tummapaahtoista kahvia.

 1. Mittaa etukäteen oikea määrä vettä ja kahvia. Litran vesipannuun menee noin 60-70 grammaa jauhettua kahvia. Jos kuitenkin haluat valmistaa puoli kannua kahvia, kaada litran kannuun 5 desiä kuumaa vettä ja 30 grammaa jauhettua kahvia.
 2. Kiehauta vesi vedenkeittimellä tai kattilassa.
 3. Esilämmitä kannu kuumalla vedellä ja kaada vesi pois.
 4. Kaada kahvi kannuun, jonka jälkeen kaada puolet mitatusta vedestä kannuun ja sekoita, jotta kaikki kahvinmurut kastuvat. Tämä on tärkeää, että kaikki kahvinmurut kastuvat tasaisesti ja kuplivat. Kuplinnan aiheuttaa tuoreen kahvin kaasut.
 5. Kaada loput vedestä kannuun ja anna kahvin hautua neljä minuuttia. Tämän jälkeen ota kansi pois, sekoita kahvia ja paina kansi kannun pohjaan. Nauti!

Hario V60

V60 on Harion valmistama posliininen tai muovinen suodatinsuppilo. Suppiloita on eri valmistajilla ja niillä on helppo valmistaa yksi tai kaksi kuppia suodatinpaperin läpi suodatettua kahvia.

 1. Aseta suodatinpaperi suodatinsuppiloon ja kastele se etukäteen lämmitetyllä vedellä paperinmaun poistamiseksi.
 2. Kaada suppiloon etukäteen mitattu ja suodatinkarkeudella jauhettu kahvi. Käytä noin 17 grammaa kahvia.
 3. Kaada kahvin päälle hitaasti pyörivällä liikkeellä noin 2,5 desilitraa kuumaa (noin 96 asteista) vettä.
 4. Valmistusajan tulisi olla noin 2-2,5 minuuttia. Nauti!

Mokkapannu/ Mutteripannu


Mokkapannu on nykyään monen suomalaisenkin suosikki. Sillä valmistat helposti vahvaa kahvia kotona tai retkellä. Kahvi ei ole espressoa, mutta se on usein espressoon verrattua vahvaa kahvia. Mokkapannukahvia käytetään usein espresson asemesta kotona, sillä pannu on halpa ja helppo käyttää vastapainona isolle, vaikeakäyttöiselle espressokahvakoneelle.

 1. Täytä mokkapannun aka "mutteripannun" alaosa kuumalla vedellä juuri turvallisuusrajaan asti. Jos kuumennat veden muualla kuin pannussa, kahvistasi ei tule yliuuttunutta ja se maistuu näin paremmalta. Moni kuitenkin kuumentaa veden pannussa käytännöllisistä syistä.
 2. Täytä pannun filtteriosa kahvilla, mutta älä paina kahvia kasaan kädellä tai millään muullakaan esineellä. Veden on hyvä antaa virrata vapaasti kahvin läpi, muussa tapauksessa kahviyliuuttuu. Yliuuttunut kahvi on liian vahvaa ja suolaista.
 3. Laita filtteri pannun alemmalle tasolle veden päälle ja ruuvaa pannun yläosa alaosaan kiinni. Muista käyttää pannunalustaa, jos täytit alaosan jo valmiiksi kuumalla vedellä, että et polta näppejäsi.
 4. Aseta pannu liedelle tai tulelle. Tässä menee useimmiten muutama minuutti. Ole tarkkana, kun kahvi alkaa nousta hiljalleen alaosasta yläosaan.
 5. Kun yläosa on puoliksi täynnä kahvista, ota pannu pois liedeltä tai tulelta ja anna pannun seistä siihen asti, kun loputkin kahvista on pannun yläosassa. Nauti!Pannukahvi

Tämänkaltainen kahvinteko on monille varsinkin vanhemmille ihmisille ja eräreinoille tuttu. Kahvista tulee pannussa aromikasta ja se on mahdollista valmistaa niin metsän keskellä nuotiolla kuin kotonakin. Kahvirasva luo tämän kahvinvalmistustavan ominaisen maun.

 1. Mittaa kylmä ja puhdas vesi pannuun. Oikea määrä kahvia on noin 60-70 grammaa per litra. Litran pannuun voit mitata siis kahvin oman makusi mukaan. Keitä vesi pannussa.
 2. Mittaa kahvi (noin 60 grammaa) ja ota pannu pois hellalta tai tulelta, kun vesi kiehuu.
 3. Lisää kahvi veteen ja sekoita sitä kunnolla pyörivällä liikkeellä, että jokainen kahvipuru kastuu vedestä.
 4. Laita pannuun kansi ja anna hautua noin viisi minuuttia.
 5. Viiden minuutin jälkeen riko kahvimurujen pinta lusikalla tai muulla esineellä, jotta murut uppoavat hiljalleen pannun pohjalle.
 6. Käytä keittolusikkaa poistamaan kahvin pinnalta ruskea vaahto.
 7. Laita kansi päälle ja kaada kahvi kuppiin, kuksaan tai muuhun retkiastiaan. Nauti

Suodatinkahvi


Suodatinkahvilaitteella saa hyvää kahvia. Salaisuus tässä on laitteen puhtaana pito ja oikean kahvi- ja vesimäärän sekä jauhatusasteen löytäminen. Muista aina kaataa vesi vesisäiliöön muulla kuin laitteeseen kuuluvalla pannulla, sillä pannuun kertyy aina hieman kahvirasvoja, joka vaikuttaa veden makuun. Käytä tuoretta, paahdettua ja vastajauhettua kahvia.

 1. Mittaa oikea määrä kahvia ja vettä. Oikea määrä kahvia on 60 g litralle. Käytä mittaamisessa vaakaa, mutta sen puuttuessa mittalusikkakin käy. Aseta suodatinpaperi suodatinpidikkeeseen ja kastele se kuumalla vedellä poistaaksesi paperin maun kahvista.
 2. Laita oikea määrä kahvia suodatinpaperiin. Tasoita kahvi paperissa, mutta älä paina sitä kasaan millään esineellä. Näin kahvipurut eivät ole toisiaan liian lähellä eikä uuttuminen häiriinny.
 3. Laita laite päälle ja ota aikaa, kun kahvi alkaa tippua siihen asti, kunnes se lakkaa tippumasta. Tämä aika on suodatusaika. Jos se on yli viisi minuuttia, vaihda suodatuskarkeus suuremmalle. Jos kahvi tippuu nopeammin kuin neljä minuuttia, jauha hieman hienompaa kahvia ensi kerralla.
 4. Jos et juo kahvia heti, kaada valmis kahvi termospulloon. Älä jätä kahvia kuumalle levylle, sillä siitä tulee kitkerää jatkuvalla lämmöllä. Jos tarjoilet kahvin suoraan kannusta, sekoita kahvia hieman erottaaksesi kevyemmän kahvin yläosan ja vahvemman kannun pohjalla olevan kahvin. Nauti! Pese kaikki osat heti kahvin valmistamisen jälkeen.