Mutteripannulla valmistus

Höyrypaine suodattaa kahvin pannun yläosaan

Mutteripannu tai mokapannu on monelle varmasti tuttu ainakin ulkonäöllisesti. Kyseessä on perinteinen italialainen kahvinvalmistusväline, joka koostuu yleensä kolmesta osasta. Alimpana on veden täyttöön varattu osa, keskiosa jauhetulle kahville ja yläosan kahvisäiliö. Kahvin valmistus toimii höyrypaineen avulla. Vesi alaosassa kiehuu ja höyry painaa veden keskiosan kahvijauheen läpi yläosaan. Näin syntyy vahva ja täyteläinen kahvi. Mokkapannuja on erikokoisia ja valitse itsellesi koko käyttötarkoituksen mukaan.

Muutama vinkki onnistuneeseen lopputulokseen:

  • Oikea jauhatuskarkeus. Karkeampaa kuin espressojauhatus, hienompaa kuin suodatinjauhatus. Näin vesi pääsee jouhevasti kahvipedin läpi
  • Täytä puhtaalla vedellä, mutta älä ylitä höyryventtiiliä. Vedenkeittimellä esilämmitetty vesi on näppärä tapa nopeuttaa valmistusta
  • Tasoittele jauhattu kahvi tasaiseksi, voimakasta tiivistystä ei tarvitse
  • Käytä liedellä keskitehoa. Näin kahvi valmistuu riittävän rauhallisesti. Sopiva valmistusaika asettuu 3-5 min väliin.
  • Puhtaus on puoliruokaa eli muista pestä osat huolellisesti lämpimällä vedellä käytön jälkeen.


Ohjevideomme löytyy alta

youtube


Millaista kahvia mutteripannuun? Varmat valinnat löytyvät meidän tummapaahtoisista kahveista kuten Brazil Sunrise tai marjaisempana vaihtoehtona tumma Kenya Fram. Mutta henkilökohtaisia mieltymyksiä ja kokeilunhalua kannattaa tässäkin suosia.

Mukavia kahvihetkiä!