Pirkanmaan paahtimo

Historia

Pirkanmaan Paahtimon juuret ylettyvät vuoteen 2007 ja Toijalaan Fresh Coffeen nimellä avattuun paahtimoon, jonne hankittiin Peters Coffeen lopetettua toimintansa käytetty Probat paahdin.

Vuonna 2010 paahtimotoiminta siirtyi Tampereelle Onkiniemeen, jossa tulipalo keskeytti paahtamisen 2011 lopulla. Paahtimotoiminta siirtyi Sarankulmaan Patamäenkadulle Wigrenin makkaratehtaan tiloihin ja jatkuu uuden Probat paahtimen voimalla Pirkanmaan Paahtimona.

Keväällä 2013 Paahtimotoiminta yhdistyi Porin Puuvillassa vuodesta 2005 toimineeseen Cafe Solo Oy:n. Cafe Solo Oy:n alla toimivat myös Porin Paahtimon kahvilapaahtimo sekä kahviauto Camionette https://www.facebook.com/kahviauto

Missio

Kaikki kahvi ei ole vain yhtä ja samaa kahvia. Kahvin alkuperä(maa, ilmasto, maaperä) ja lajike yhdistettynä raaka-aineen laatuun ja paahtotekniikkaan tuottavat huikaisevan erilaisia eroja kahvien välille. Haluamme paahtaa maistuvia tuotteita, rohkaista ihmisiä juomaan pienpaahtimoiden kahvia ja onnistumaan omassa kahvielämyksessään.

Paahtimo on saavuttanut Pirkanmaan alueella vahvan aseman. Näymme kaupan hyllyllä ja toimimme monen paikallisen ravintolan ja kahvilan kumppanina. Haluamme tuoda tuotteemme tutuiksi kaikille kahvinystäville läpi Suomen.


Vastuullisuus

Hankinta: Tiedämme kaikkien kahviemme alkuperän. Pystymme jäljittämään ne joko alue, osuuskunta tai tilatasolle. Olemme itse vierailleet osalla tiloista ja todenneet viljely -ja työskentelyolosuhteet työntekijöitä kunnioittaviksi. Luotamme myös pitkäaikaisten hankintakumppanien ammattitaitoon ja etiikkaan suunnitellessamme raakakahviostojamme.

Hinta: Yleinen raakakahvin hinta on edelleen matala. ICO:n (International Coffee Organisation) mukaan keskimääräinen raakakahvin hinta oli 2,53$/kg joulukuussa 2020 nousten Brasilian huonon satovuoden jälkeen 3,50$/kg tammikuussa 2023. (lähde http://www.ico.org/coffee_pric...)

Ostamamme raakakahvin hinta kaikkien kahvilaatujen osalta ylittää tämän selvästi. Mitä paremman hinnan kahvin viljelijätaho saa tuotteestaan, sitä parempi mahdollisuus on oman työn korvaukseen ja tilan infrastuktuurin kehittämiseen. Parempi infra mahdollistaa edelleen paremman laadun. Kahvin laatu voidaan arvioida ja pisteyttää cupping-menetelmällä. Kaikki yli 80 pisteen kahvit luetaan speciality-coffee luokkaan. Tämän luokan kahvit ovat niin maultaan kuin uniformultaan riittävän puhtaita. Pääsääntöisesti kahvimme ovat 84-87 pisteen kahveja.

Ympäristö: Tällä hetkellä pakkausmateriamme menee energiajätteeseen. Osa pussiemme materiaaleista on CO2 neutraaleja. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa pakata kahvimme täysin kierrätettäviin materiaaleihin. Tyhjät kahvisäkit lahjoitamme käsityöyrittäjälle tai työpajatoimintaan uusiokäyttöä varten. Paahtamisen sivuvirtana syntyvä kahvikuorike hyödynnetään yhteistyössä Tampereen Ekokumppaneiden kanssa kaupungin ulkoilualuiden huussikuivikkeena. Kahvin paahtaminen pyritään tekemään mahdollisimman suunnitelmallisesti ja tehokkaasti enegiankulutuksen kannalta. Energiankulutukseen liittyen tiloihimme suunnitellaan lämmön talteenottoa.